4 manieren om je ideale gewicht te bepalen

ideale gewicht te bepalen
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

De Body mass index, of BMI, is een manier om te beoordelen of je gewicht binnen het gezonde bereik ligt of beter gezegd, of je je ideale gewicht hebt. De BMI combineert de lengte en het gewicht van een persoon om een maat te vormen die kan helpen bij het voorspellen van hun risico op het ontwikkelen van ziekte. Een andere nuttige maatstaf om je ideale gewicht te bepalen en of je risico loopt op obesitas-gerelateerde chronische ziekten is je tailleomtrek. De tailleomtrek is een betere voorspeller dan BMI. Gezondheidsonderzoekers hebben vastgesteld dat BMI een goede indicator is voor de gezondheid en levensduur van volwassenen – niet noodzakelijk voor een individu, maar voor een groep mensen met dezelfde BMI. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld aangetoond dat een groep mensen met een BMI van 30 vaker een ernstige ziekte hebben en gemiddeld jonger sterven dan een groep mensen met een BMI van 20,1. Lees verder om meer te weten te komen over de twee andere manieren om je ideale gewicht te bepalen.

manieren om je ideale gewicht te bepalen

Je ideale gewicht bepalen

Veel mensen vragen zich af wat hun ideale gewicht is. Er is echter niet één ideaal gewicht voor elke persoon dat gezond is, omdat een aantal verschillende factoren een rol spelen. Deze omvatten leeftijd, spier-vetverhouding, lengte, geslacht en lichaamsvetverdeling, of lichaamsvorm. Het hebben van overgewicht kan iemands risico op het ontwikkelen van een aantal gezondheidsproblemen beïnvloeden. Niet iedereen die een ideaal gewicht draagt, ontwikkelt gezondheidsproblemen. Onderzoekers zijn echter van mening dat hoewel de extra kilo’s momenteel geen invloed hebben op de gezondheid van een persoon, een gebrek aan juiste controle in de toekomst wel tot problemen kan leiden.

ideale gewicht bepalen

De Tailleomtrek-Lengte-Ratio

De eerste twee methoden, BMI en tailleomtrek, hebben we hierboven al besproken. Een derde manier is om je ideale gewicht te bepalen is via de Tailleomtrek-Lengte-Ratio (WtHR). WtHR is een ander hulpmiddel dat het risico op hartaandoeningen, diabetes en algehele mortaliteit effectiever kan voorspellen dan BMI. Een persoon wiens tailleomtrek minder dan de helft van zijn lengte heeft, heeft een lager risico op een aantal levensbedreigende gezondheidscomplicaties.

Lichaamsvet percentage

Het lichaamsvetpercentage is het gewicht van het vet van een persoon gedeeld door het totale gewicht van de persoon en speelt ook een rol in het bepalen van je ideale gewicht. Het totale lichaamsvet omvat essentieel vet en opslagvet. Essentieel vet heb je nodig om te overleven. Met je opslagvet bescherm je je interne organen in de borst en buik, en je lichaam kan het indien nodig gebruiken voor energie.

Bron afbeeldingen: d.com (pinterest)