Wat is de beste plantaardige melk?

Wat is de beste plantaardige melk
  • Twitter
  • Facebook
  • Google+

Er zijn talloze redenen waarom mensen een alternatief voor zuivelmelk willen proberen: lactose-intolerantie, de beslissing om producten die afkomstig zijn van dieren te vermijden, of zelfs alleen maar nieuwsgierigheid. Maar om welke reden dan ook, er zijn veel interessante soorten plantaardige melk – de meest voorkomende daarvan zijn gemaakt van ingrediënten zoals rijst, haver, soja, hennep of amandelen die in water worden gekookt en vervolgens gemengd en gezeefd worden. Hoewel de resulterende vloeistof melk wordt genoemd, is de voedingssamenstelling afhankelijk van het basisingrediënt.

Diversiteit aan melk - Amandelmelk

Melk van planten om te koken

Over het algemeen kan sojamelk tijdens het koken in bijna elk recept worden vervangen door zuivelmelk, omdat het vergelijkbaar is met koemelk met betrekking tot vet- en eiwitgehalte – terwijl amandel- of rijstmelk het beste wordt gebruikt bij het maken van desserts, omdat ze beide van nature zoet zijn. Al deze verschillende soorten plantaardige melk zijn verkrijgbaar in gearomatiseerde en gezoete versies en worden vaak verrijkt met voedingsstoffen zoals B-vitamines en calcium.

Amandelen - rijk aan vitamines

Plantaardige melk van amandel- en kokosnoten

Amandelmelk, met zijn heerlijke aroma en romige consistentie, is eiwitrijk en perfect in desserts. In de Siciliaanse keuken is amandelmelk een belangrijk ingrediënt en de gezoete versie is de basis voor de heerlijke en verfrissende granita di mandorle. Kokosmelk, afgeleid van het vruchtvlees gemengd met zijn eigen water, is zeer rijk aan natuurlijke vetten: het wordt gebruikt om de Pina Colada-cocktail te maken, en als een ingrediënt in veel hartige Aziatische gerechten zoals groene curry. Hennepmelk is rijk aan Omega 3, Omega 6 en eiwitten en is licht verteerbaar. Havermelk behoudt veel van de gezondheidseigenschappen van de plant: het is rijk aan eiwitten en helpt het immuunsysteem. Het is ook geweldig om je haar en huid te laten stralen.

Van Amandelmelk naar Pina Colada's

De best verteerbare plantaardige melk

De lichtste en best verteerbare soort plantaardige melk is rijstmelk. Het is perfect voor mensen met voedselallergieën, maar is ook vrijwel vet- en eiwitvrij, waardoor het nogal ongeschikt is om te koken, omdat het geen romigheid aan gerechten toevoegt. Rijstmelk heeft een zeer delicate smaak, waardoor het een verfrissend drankje is of een geschikte aanvulling voor ontbijtgranen.

Bronvermelding:  Pinterest(mercyforanimals.org , theburningkitchen.com ,  thelittleepicurean.com)